karrier coach
Fotóbomba
2019-12-13
karrier coach
MIRE VÁLLALKOZOL?
2020-02-07
Show all

SZERETNÉM VAGY AKAROM?

karrier-tanácsadás

A gyerekek még egyfajta ősi és magától értetődő létezésben vannak jelen a mindennapokban. Nem vágyakoznak, nem szeretnének. Megkívánnak, akarnak. Nemcsak azért nem kérik szépen, mert nem képesek felfogni az udvariassági formulák szükségességét, hanem azért sem, mert ők nem kérnek. Akarnak. Kell nekik. És ami kell, azért bármit megtennének. Hegymagas asztalra másznak, elérik a legfelső polcot, megtanulják kinyitni az ajtót, vagy megteszik az első lépést, mert ösztönként dolgozik bennünk a kell.

Egészen addig, míg meg nem tanítjuk nekik, hogy nem akarom, hanem szeretném. Nem kell, hanem kérem szépen. Felnőnek, hogy aztán döntésképesen, erejük teljében benne ragadjanak a sok de-jó-lenne, meg a vágyom-rá-hogy mocsarában.

Nemcsak szemantika

A mindset pszichológia egyik alapvetése, hogy a szavaink és a gondolataink teremtő erővel bírnak. Amit gyakran ismételgetünk magunknak, amit gyakran hallunk, egyre fokozódó erővel hat ránk. A negatív gondolatok újra és újra megforgatják bennünk a félelem, a szorongás tőrjét. A pozitív irányú mondatok lelkesítenek, kitartásra biztatnak és nyitva tartják az ajtót a lehetőségek előtt.

Késznek lenni a befogadásra, tovább mosolyogni, ha valami rossz történik, meglátni a rossz napokban is a napfény csillogását, nehéz. Komoly lelkierő, sok tapasztalat és nagy szív kell ahhoz, hogy képesek legyünk az itt és most erejét megélni, s közben a horizontra szegezett tekintettel hinni valamiben, ami még nem látható. Meggyőződéssel tenni érte, nap nap után.

karrier-tanácsadás

Az álláskeresés ritmusa

Mindegy, hogy egy adott munkahelyről szeretnénk végre egy másikra váltani, vagy munkanélküliként várjuk otthon a feloldozást nyújtó telefonhívást: hinni kell. Nem elég csak vágyakozni, nem szabad belesüppedni a bezzegelésbe és a panaszkodásba. Az álmodozás nem rontja el az életet, sőt! Ha képesek vagyunk magunk elé vetíteni azt, amit el szeretnénk érni, amiről azt gondoljuk, hogy az volna az igazi, boldog élet, jó. A kérdés az, hogy mit teszünk ezután?

Kesergünk és rengeteg energiát fordítunk arra, hogy megmagyarázzuk, hogy a vágyott cél miért elérhetetlen vagy – és bizony ez utóbbi csoportba tartozók vannak kevesebben, szóval itt kisebb a konkurencia is- nekiduráljunk magunkat és küzdünk érte? Persze, fél évnyi álláskeresés után, a kilencedik emeleti panellakásból talán nem a legreálisabb cél a mauritius-i nyaralás még az idén, de miért ne lehetne nagyon is valóságos öt év múltán? Hihetetlennek tűnik, hogy néhány év múlva lehetsz sikeres vállalkozó vagy CEO egy cégnél, amikor most a középvezetői pozíció is elérhetetlennek tűnik? Nemcsak ez a munkahely van a világon!

Lépésenként kell haladnod. Tűzz ki kisebb célokat! Először csak határozd meg a folyamat vágyott végpontját. Aztán bontsd a karrierutadat kisebb egységre. Honnan hova szeretnél eljutni? Mennyi időt szánsz az egyes etapokra? Mit gondolsz mi segíthet, hogy sima legyen előtted az út?

Fektess be a jövőbe!

Kihíztad az öltönyöd? Vegyél újat! Nem kell, hogy a legdrágább szaküzletből legyen. Kifoghatsz szuper darabokat egy minőségi turiban, vagy megveheted valamelyik leárazáson, több hónapra elosztva. Erősíteni kellene az angolt? Tölts le ingyenes appokat, járj el ingyenes tematikus gyakorlásokra, jelentkezz be egy tanárhoz. Te tudod, hogy feliratosan nézett sorozatokra vagy anyanyelvi szintű trénerre van kereted. De valamelyik biztos belefér.

Ha van álmod, tegyél érte. Neked fontos. Senki másnak nem az. Legalábbis nem annyira, mint neked. Ezért tervezz, küzdj és csinálj belőle valóságot. Az élet nem megadatik, magunknak teremtjük.

 

„Akár hiszel benne, akár nem, mindenképpen igazad lesz.” 

Henry Ford

 

Szeretnél állást találni, de jól jönne egy kis segítség.  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

 

Comments are closed.