Gyenge vagyok, na és?
2020-06-30
karrier coach
Mókusok a munkaerőpiacon
2020-07-14
Show all

Hobbiból karrier: Sikeres karrierváltók

karrier-tanácsadás

Ha karrierutat váltunk, gyakran a nulláról kell újrakezdenünk. Ez nagy áldozatot követel, ugyanakkor sok új tanulási helyzetet hozhat. (Fotó: Reuben Hustler/Unsplash)

Sok oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, maga mögött hagyja megszerzett tudását, nemritkán diplomáját, hogy aztán valami újba kezdjen. A meglévő ismeretek persze nem vesznek el, hanem beépülnek az új tevékenységi kör során szerzett tapasztalatok közé és hozzájárulnak az egyén fejlődéséhez. Változunk és változtatunk. De vajon miért?

A karrierváltás leggyakoribb okai

A nőknél a karrierváltásra való hajlandóság jelentős korrelációt mutat az életkörülmények megváltozásával. A húszas éveik végén, harmincas éveik közepén járó hölgyek esetében húzóerő a gyermekek megszületése. Az otthon töltött hónapok vagy évek után az anyák sokszor nem tudnak, vagy nem akarnak teljes munkaidőben visszamenni korábbi pozíciójukba. A gyes időszaka pedig lehetőséget teremt arra, hogy új végzettséget vagy szakmát szerezzenek. Meglepően sokan élnek is a lehetőséggel és döntenek vállalkozásindítás mellett, vagy helyezkednek el a gyerekek életritmusával jól összeegyeztethető feladatkörben.

A negyvenes-ötvenes nők esetében gyakori, hogy az életközepi válság és/vagy a válás hozta anyagi bizonytalanság készteti őket arra, hogy új utakat keressenek.

Karrier coach


A karrierváltásra vonatkozó döntést gyakran nem az egyén eredeti szándéka, hanem a beszűkülő lehetőségek vagy valamilyen törés váltja ki. (Fotó: Gareth Harrison/Unsplash)

A karrierváltásra vonatkozó döntést gyakran nem az egyén eredeti szándéka, hanem a beszűkülő lehetőségek vagy valamilyen törés váltja ki. (Fotó: Gareth Harrison/Unsplash)

Férfiaknál és nőknél sem ritka, hogy a túlfeszített munkatempó következtében kialakul a burn out, mely szomatikus tüneteket is produkálva kényszeríti megállásra az egyént. A felépülés gyakran jár együtt életútváltással éppúgy, mint egy elbocsátás, cégbezárás, csőd vagy extrém magánéleti változás.

A karrierváltás buktatói

Ha változtatni kell, legtöbbször ahhoz nyúlunk, amit ismerünk és amitől jól érezzük magunkat. De ez önmagában nem elég! Egy vállalkozás üzemeltetéséhez édeskevés, hogy fantasztikus fafaragók vagyunk, vagy csodás terítőket horgolunk. Vállalkozói szemléletmód, marketing és social média ismeretek, kommunikációs hajlandóság és készségek, pénzügyekben és számlázásban való jártasság kell hozzá. Üzleti terv és stratégia, márkaépítésre vonatkozó elképzelések, komoly piackutatás és tettvágy, a kockázatvállalási hajlandóságról nem is beszélve… Sok-sok olyan dolog, ami tanulható ugyan, de még így sem megy az első perctől önállóan és jól. Olyan út ez, melyen minden nap akad kaland és tanulnivaló.

Nincs ez másként akkor sem, ha új munkakörben vagy munkahelyen szeretnénk elhelyezkedni. Akár a hely új, akár a szakma- pláne, ha mindkettő- sokat kell tanulnunk és mi vagyunk az új seprű, ezért elvárják tőlünk, hogy lelkesen és jól seperjünk. Legyünk mindig ott, vegyük észre, fejlesszük és úgy általában is akarjunk integrálódni a közösségbe. Izgalmas és lelkesítő, ugyanakkor fárasztó és nehéz újrakezdeni. Beállni a ranglétra aljára és immár kicsit idősebb fejjel sikerre vinni valami újat nem lehetetlen, de mint minden utazás során, lesznek esős napok.

 

karrier-tanácsadás

Ha karrierutat váltunk, gyakran a nulláról kell újrakezdenünk. Ez nagy áldozatot követel, ugyanakkor sok új tanulási helyzetet hozhat. (Fotó: Reuben Hustler/Unsplash)

 

GYES-ből a csúcsra

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus neve szakmai berkekben azelőtt sem volt ismeretlen, hogy gyermeke született volna, az országos ismertséget azonban az apai szerepkör kapcsán írott blogja hozta meg számára. Dávid azok közé az édesapák közé tartozik, akik valóban hisznek az egyenjogúságban és az egyensúlyban, így második gyermeke születése után ő maradt otthon a kislányával.

Az Apapara blog egy egész nemzedéknyi férfi és család szemléletét formálja az egyenlő teherviseléssel és az apák szerepével kapcsolatban. A blogger-pszichológusnak eddig két könyve jelent meg, két blogot vezet, rendszeresen tart előadásokat, tanácsadó pszichológusként és coach-ként is dolgozik, mediátornak tanul és “szabadidejében” tanársegédként dolgozik.

Munkanélküliség helyett siker

Talán nem tudja mindenki, ki az a Kisgyörgy Éva, de nagyon kevesen nem tudják, ki az a Travellina. Éva főállásban járja be a világot, nyitott bármely kultúrára, érdekli a gasztronómia és olyan pontos útiterveket tesz közzé, melyek bármely kalandornak segítségére lehetnek. Női magazinok, tévéműsorok vendége, rendszeresen jelennek meg írásai a természettudományos folyóiratok non plus ultrájában, a National Geographic-ben. Fotósként és szállásadóként is világszerte ismert és elismert, mégsincs benne semmi manír. Ugyanaz a lány, aki volt, csak sokkal több utazási tapasztalattal, mint amilyet a legtöbben remélhetünk. Nemcsak azért motiváló számomra, mert egyidősek vagyunk, hanem azért is, mert mindenkor hiteles, intelligens és transzparens ember képe rajzolódik ki az írásaiból.

A rendszerváltás után egy amerikai könyvvizsgáló cégnél kezdett dolgozni, majd multis pályafutását húsz évvel később a Telekomnál fejezte be, amikor kivezették a céget a new york-i tőzsdéről. Magas pozícióból kellett megnyomnia a restartot. A legtöbben talán elkeserednének, vagy kétségbeesnének, de ő elkezdett annak élni, amit korábban is szenvedéllyel űzött: az utazásnak.

pálya orientáció

Belevágni az ismeretlenbe nagy bátorság kell, akár térben, akár lélekben utazunk. A fejlődés mindig közelebb visz a célhoz. (Fotó: Dariusz Sankowski/Unsplash)

Belevágni az ismeretlenbe nagy bátorság kell, akár térben, akár lélekben utazunk. A fejlődés mindig közelebb visz a célhoz. (Fotó: Dariusz Sankowski/Unsplash)

 

Válás után is van (szakmai) élet

Ügyfelem, egy nagyon kedves hölgy, elakadt egy jómódú férfivel kötött házasságban. Érezte ő jól, hogy a kapcsolat már menthetetlen, mégis félt lépni, mert tudta, hogy a gyermekeinek – és neki is- nagy változásokat hoz majd a döntés. Aggódott, hogyan fogja eltartani és tisztességben felnevelni a kicsiket a négyórás részmunkaidős állása bevételeiből, melyet korábban éppen azért így vállalt, hogy elég ideje legyen a gyerekek teljeskörű ellátására. Tudta, hogy lépnie kell, de nem tudta, hogyan csinálja. A karriertanácsadási folyamat során felismerte, melyek fejlődése lehetséges pontjai: angolul tanult, képezte magát és változtatott a kommunikációs stratégiáján. Menet közben fény derült rá, hogy a férj is szeretett volna pontot tenni a kapcsolat végére. Mindez azonban már nem érte felkészületlenül, hiszen volt stratégiája. Ma magas pozícióban dolgozik banki munkakörben és boldog, mert végre becsülik és értékelik munkáját.

Másodvirágzás kiégés vagy kudarc után

Steven Seagal zord ábrázata gyakran tárgya filmes viccelődéseknek. Mindannyian úgy emlékszünk rá, mint az egyarcú robosztus alakra, aki az összes akciófilmben győzedelmeskedik. Több mint ötven egészestés mozit hozott tető alá, némelyiket csupán színészként, másokat producerként vagy íróként is jegyzett. Amikor filmjei sorra kudarcnak bizonyultak, újraértelmezte saját szerepét és zenészként ért el sikereket. Sőt, ami azt illeti, blues zenészként lényegesen jobb, mint amilyen színészként valaha is volt.

Idővel befolyását környezetvédelmi és politikai célokra kezdte felhasználni, emiatt többször találkozott az orosz és fehérorosz vezetéssel. Mára nemcsak orosz állampolgár, hanem orosz-amerikai humanitárius különmegbízott is, aki azért felel, hogy amerikai-orosz állampolgárként segítse és támogassa a két ország közötti kommunikációt.

Hogy mi a tanulság? Az élet megannyi lehetőséget tartogat, de mégis legtöbbször csak játszunk velük. Feltételeket és örökké kitolt határidőket szabunk magunknak. Majd, ha ez, majd, ha az… és végül maradunk ott, ahol voltunk. Sokszor egy törés, egy nagy kibillenés kell ahhoz, hogy lássuk a teljes képet és lépni merjünk.

Ha szeretnél váltani, és végig gondolni most, hogy mi lesz a jövőd, most online tanácsadással is várlak.  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

.Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Lépnél, de úgy érzed, támogatásra van szükséged?

klara@kurtanklara.hu

+3670 335 8493

Comments are closed.