El vagyok úszva
2019-10-29
karrier coach
Fotóbomba
2019-12-13
Show all

HÁROM… KETTŐ… EGY… INDUL A KARÁCSONYI MUNKASZEZON!

karrier-tanácsadó

December eleje van és még nincs állásod? Romba dőltél és oda minden reményed? Már nem bízol benne, hogy valaha is megfelelő pozícióra találsz? Ne aggódj, lesz még jó állásod. Ha ügyes vagy, még az idén!

karrier-tanácsadó

A munkakeresésben nincs téli szünet

Sokan esnek abba a hibába, hogy az év vége felé közeledve belekényelmesednek az álláskeresés olykor viszontagságos harcába és átmenetileg felfüggesztik a nézelődést. Ez nagy hiba, hiszen hasonlóan gondolkodnak mások is! Ezért azok a munkakeresők, akik ilyenkor is kitartanak és követik a „szabályokat”, nagyobb eséllyel helyezkednek el, mint a többiek.

Mire érdemes figyelni? Jelöld ki, hogy naponta mely időtartamban, melyik napszakban fogsz a nyitott pozíciókra való jelentkezéssel foglalatoskodni. Reggel vagy aktív? Kezd szemlével a napot! Este tudsz elmerülni a feladatokban? Lefekvés előtt update-ld magad! A legfontosabb, hogy bármi történjék is, fordíts minőségi időt a munkakeresésre is. Lehetséges, hogy a közösségi oldalakon való szörfölés, megnyitott csetoldalak, háttérből szóló zene és hírportálok elviszik a figyelmedet? Mindannyian máshogy működünk jól. Tedd, ahogy neked jó. Teával, kávéval, éjjel vagy nappal, de minden nap foglalkozz vele legalább 15 percet.

Hogyan csináljam?

Rutinos álláskeresőként nyilván ügyeltél rá, hogy az önéletrajzod megfeleljen a formai követelményeknek. Tettél róla, hogy legfrissebb végzettséged, szakmai tapasztalataid, önkéntes munkád vagy újonnan szerzett speciális tudásod is szerepeljenek benne. De ezzel a tennivalóknak még nincs vége. Ezután is érdemes minden pályázatnál egy kicsit formálni a CV-t, hogy illeszkedjen a felkínált helyhez és felkeltse a figyelmet. Lehet, hogy az elrendezésen kell igazítani, hogy kiemelkedjenek a releváns tapasztalatok. Ezek apróságok, de sokat veszíthetsz, ha elhanyagolod őket.

Az önéletrajzodban és a motivációs leveledben  fókuszálj a potenciális pozícióra! Ne azt ecseteld, hogy neked miért lenne jó, ha téged választanának. Azt fesd le kedvesen, de mégis határozottan, lehetőség szerint röviden, hogy veled és általad mit nyer majdani főnököd és kollégáid! Hanyagold az általánosságokat. Mindenki igényes a munkakörnyezetére, nagy a teherbírása és mindenki lojális. Jó kommunikációs képességekkel is elég sokan rendelkeznek. Szorítkozz a konkrétumokra és mondd el, hogyan hasznosítanád az adott munkakörben már meglévő tudásodat. Ne csúsztass, ne blöffölj. Az előbb- utóbb kiderül.

Miért most?

Nemcsak téged szorít az idő, hanem a HR szakembereket is. Nekik is hozniuk kell az év végi számokat, nekik is körmükre ég a sok feladat. Év közben előfordulhat, hogy nem tudnak alaposan elmélyedni egy-egy jelentkezésben. Rövid idő alatt kell döntést hozniuk mielőtt egy határozott nemmel, egy talánnal vagy egy érdekessel döntenek a sorsodról. Az elsődleges célod egész évben az legyen, hogy észrevegyenek. Valahogy kitűnj a többiek közül.
Ilyenkor ugyanakkor jobbak az esélyeid. Több időd van. Nem az esti rutin után vagy lopott munkahelyi félórákban keresel, hanem a nap bármely szakában lehetőséged van szemlézni. Több időt tudsz fordítani az egyes pályázatok benyújtására, alaposabban el tudsz mélyülni a hirdetés elvárásaiban, a potenciális munkáltató értékrendjében. Nyújts be specifikusabb jelentkezést és érj el sikereket.

És ami a legjobb…!

Mivel sokan esnek abba a tévhitbe, hogy decemberben nem dolgoznak mások, ezért kevesebb a jelentkező. Valójában csak a december 20 január 3-ig tartó időszak a csendes, de nem egyszer interjúztattam a két ünnep között is HR-es-ként.

A karácsonyi időszakban való jelentkezésekkel tulajdonképpen esélyt adsz magadnak arra, hogy a következő évet már új munkáltató kötelékében kezdd meg.

Nem akarod egyedül csinálni? Nem is kell! Jelentkezz be még az idén személyes konzultációra és karácsonyra ajándékozz magadnak új munkahelyet!

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Comments are closed.