karrier coach
Karrier? Az meg mi?!
2020-06-22
karrier-tanácsadás
Hobbiból karrier: Sikeres karrierváltók
2020-07-07
Show all

Gyenge vagyok, na és?

Az állásinterjúk egyik legizgalmasabb része, amikor arról kérdezik a jelöltet, hogy melyek a gyenge pontjai, vagy hol vannak a fejlődési területei. Sokat elmond az egyénről, hogy mit válaszol és az is, hogyan. 

 

Tapasztalataim alapján ilyenkor nem érdemes hazudni, úgyis látszik, ha csúsztatunk! Ne feledjük, az önismeret elengedhetetlenül fontos egyéni fejlődési és karrierutunk bejárása során. Legfőképp ettől lesz informatív a válaszunk is. Valójában nemcsak arra kíváncsiak, mit látunk hibának önmagunkban, hanem arra is, miért azt és hogyan tálaljuk a dolgot. Ha képesek vagyunk lokalizálni elakadásainkat, felismerni egyéni felelősségünket és azt is meg tudjuk fogalmazni, miért és hogyan kellene változtatnunk, már csak egy lépés az, hogy meg is tegyük.

Gyengeség vagy erény?

Sokszor előfordul, hogy gyengeségnek látunk valamit, ami valójában nem vagy nem feltétlenül az. Talán túlságosan is érzelmes pasinak tartanak bennünket mások? Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk empatikusak lenni és több nézőpontból megvizsgálni ugyanazt a helyzetet. Nőként kockaként vagyunk elkönyvelve? Sebaj! Ez csak annyit tesz, hogy pasikkal körülvéve lesz majd lehetőségünk sikereket elérni. Nemrégiben egy előadás során az év női startuppere azt mondta, számára sosem jelentett nehézséget a nőisége az IT szektorban, sőt! Ahelyett, hogy korlátozó tényezőként tekintett volna rá, mindig előnyként kezelte és praktikusan épített is erre a szakmabeli “másságra”. 

Megvallom, én hajlamos vagyok a lustaságra. Nagyon nehezen intézem el azokat a tennivalókat, melyeket haszontalannak érzek, vagy nem szívesen csinálok. Lehetne hátrány is, csakhogy ez arra ösztönöz engem, hogy az ügymenetet egyszerűsítő útvonalakat találjak, automatizáljak és delegáljak. Tulajdonképpen a lustaságom a szervezőkészségem és hatékonyságom alapja. Lehet, hogy Gates-nek volt igaza, amikor azt mondta: “Mindig egy lusta embert választok ki egy nehéz munkára, mert ő talál egy könnyű utat az elvégzésére.”

Bill Gates szerint a lustaság az egyik legnagyobb motiváció az új utak felfedezésére. Ő már csak tudja, nem igaz?! (kép forrása: Alex Wong/ Getty Images)

Ha inkább fejlődni és erősödni szeretnél

Sem az ember személyisége, sem a szaktudása nem lehet soha kész. Ez tulajdonképpen a huszonkettes valódi csapdája, hiszen minél többet tudunk, annál inkább érezzük, mennyi minden tanulhatnánk még. Minél jobban megismerjük önmagunkat, annál jobban látni fogjuk, mennyi mindent tehetnék még azért, hogy teljesebbek legyünk.

Én azt mondom, valahol el kell kezdeni! A legjobb, ha először azt próbálod meghatározni, hogy az életed mely területén szeretnél változtatni. Ha magánéletedben vannak nehézségeid, a legjobb, ha rendbe teszed őket. Ha nincs stabilitás benned és melletted, az bizony befolyásolhatja sikereidet életed minden területén. 

karrier-tanácsadó

Bármikor építkezhetsz önmagadból, akár magán-, akár szakmai életedről van szó. (kép forrása: helloimnik/Unsplash)

Ha a szakmai életeddel vagy elégedetlen, vedd igénybe karrier coach vagy karriertanácsadó szolgáltatásomat! Támogatásommal könnyebben tudod majd megfogalmazni, pontosan mit és hogyan szeretnél elérni. Ha váltanál – munkahelyet, vagy akár szakmát is-, ha ki szeretnél állni magadért, vagy úgy érzed, ideje újragondolod magad: állok rendelkezésedre. Jelentkezz be hozzám és győzzük le, vagy keressük meg együtt azt a gyengeséget, mely átkeretezve titkos fegyvered lehet!

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Bejelentkezés:

IDŐPONTOT KÉREK TANÁCSADÁSRA

 

klara@kurtanklara.hu vagy +36 70 335 84 93

 

Comments are closed.