119997293625566
karrier-tanácsadó
HÁROM… KETTŐ… EGY… INDUL A KARÁCSONYI MUNKASZEZON!
2019-12-02
karrier coach
MIRE VÁLLALKOZOL?
2020-02-07
Összes

Fotóbomba

karrier coach

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz. Az utóbbi időben már kevesebb nyaraláson készült vagy látványosan manipulált fotóval találkoznak a HR-szakemberek, de a több évvel ezelőtti, frissességét régen elvesztett igazolványkép ma sem ritka. Jó hír ugyanakkor, hogy egyre többen szánnak időt és pénzt arra, hogy előnyös és professzionális hatású képpel nyomatékosítsák a jelentkezést. Csak egy a baj: hiába.

karrier coach

Miért ne?!

A kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy az önéletrajzhoz mellékelt fotó egyetlen esetben jár tényleges előnyökkel. Ha harmincas és az átlagosnál jóképűbb férfiak vagyunk. Amennyiben éppen ereje teljében lévő alfahímek vagyunk, nincs mitől félni, minden más esetben pedig felejtsük el a fotókat! De még ez sem biztos. Mert lehet, hogy pont emlékeztetünk valakire, akivel rossz élményeink vannak.

Ennek életkoronként és nemenként eltérő okai vannak, de általános érvényű szabály, hogy NE küldjünk magunkról fotót. Gondoljunk bele! A HR-es is ember, neki is van világnézete, élményei, élettapasztalata. Elképzelhető, hogy hasonlítunk az utált anyósára, az exére, aki csúnyán becsapta, vagy a futárra, aki sosem akkor jön, amikor ígéri. Öntudatlanul is negatívan fog reagálni a jelentkezésünkre és nem kapunk esélyt, hogy bizonyítsunk, hiába lennénk alkalmasak az állás betöltésére.

No photo, please!

Cselekvéseinkben hajlamosak vagyunk a szokott úton járni, emiatt sokan nem eszmélnek rá, hogy a fényképes önéletrajz helyett most már általában szimpla jelentkezést, illetve motivációs levelet kérnek a potenciális munkavállalóktól. Hogy miért? Mert a munkáltató és a munkavállaló érdeke jelen kérdésben azonos: a legjobb jelölteket megtalálni a megfelelő pozíciókra.

Egyes országokban- jellemzően Észak- Amerikában és Európa északi részén- már nem csak fotót csatolni szigorúan tilos, ugyanúgy tabu az életkor, a nem, egyes esetekben még a lakóhely is. Badarságnak tűnhet, mégis örömteli, nagy változás, hiszen oka az általános szemlélet változása, mely rendszerszintű megfontolt döntések következménye. A cégek ezzel szeretnék elkerülni, hogy a kiválasztási szakemberekben esetlegesen kódolt sztereotípiák előtörjenek és befolyásolják a döntéseiket. Az a cél, hogy a kiválasztási folyamatban döntéshozó szakemberek kizárólag az adott jelölt valódi képességeire és személyiségére fókuszáljanak, faji és nemi hovatartozástól, szexuális irányultságtól függetlenül.

A sztereotípiák bennünk élnek

Tudtad, hogy a különösen szép nők végzettségtől függetlenül rosszabb eséllyel indulnak egy- egy pozícióért, mint átlagos- jelentsen ez bármit- nőtársaik? Ennek elsősorban evolúciós okai vannak. A HR területén túlnyomó többségben nők dolgoznak, a szép nőkben ösztönösen konkurenciát éreznek, ezért őket kevéssé preferálják. Ez nem rosszindulat, ösztön.

Hátrányban vannak az ötven feletti nők is, esetükben ugyanis a kort nem a nagy szakmai tapasztalat és megalapozott tudás mellé írjuk, mint egyfajta tényezőt, hanem az alkalmatlansággal, alacsonyabb teherbírással azonosítjuk.

Kitűnő megoldások

Hogyan vetethetjük észre magunkat mégis? A szakértelmünkkel, felkészültségünkkel és a jól összeállított önéletrajzunkkal! Ne felejtsük el CV-nket mindig az adott álláshirdetéshez igazítani! Hangsúlyozzunk ott, ahol előnyös és mindig írjunk egyedi, a konkrét feladathoz kapcsolódó motivációs levelet. Ebben ne kövessük el azt a klasszikus hibát, hogy arra fókuszálunk, nekünk miért előnyös, ha betölthetjük az adott pozíciót! Azt meséljük el röviden, tömören, de mégis céltudatosan és magabiztosan, hogy mit tehetünk mi a cégért az adott munkakörben.

Természetesen van, hogy nagyon ragaszkodnak a fényképhez, és Linkedinen is muszáj fényképet raknunk. Akkor figyeljünk oda, hogy hivatalos, jól kinéző fényképet tegyünk. Nem kell feltétlenül profi fotós. Az én legjobb képeimet a lányom csinálja mobillal. A lényeg hogy sok fotóból válasszunk.

Szeretnél állást találni, de jól jönne egy kis segítség. Nézzük át önéletrajzodat, vagy ha szükséges, keressük meg együtt a számodra jó utakat. Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

.